Boungler Alienator - Serwis Informacyjny




Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polska szynka jak parmeńska substytut pemmikanu?
Autor Wiadomość
wolf74 Offline
Rozgląda się
**

Liczba postów: 23
Dołączył: 2012 Apr
Reputacja: 7
Post: #1
Polska szynka jak parmeńska substytut pemmikanu?
Noszę się z pomysłem zrobienia suszonej surowej szynki na wzór tej parmeńskiej. Znalazłem artykuł sugerujący że i u nas też taką szynkę produkowano. Jest ona świetnym produktem survivalowym gdyż można ją długo przechowywać praktycznie bez lodówki.

Tajemnice kumpiaka
Tradycja przygotowywania kumpiaków na Podlasiu sięga kilku wieków. Samo słowo “kumpiak” pochodzi z Litwy i z dialektu wileńskiego, gdzie “kumpis” oznacza po prostu szynkę. Do przygotowywania kumpiaków brano dorodne szynki o wadze ok. 7-8 kg. Zawsze zwracano uwagę, aby nie były o­ne ani za suche, ani za tłuste. Surowe mięso wkładano do odpowiedniej solanki. Trzeba było uważać, aby nie przesolić roztworu, bo inaczej szynka traciła na swej oryginalnej słodkości. Po kilku dniach, kiedy szynka odpowiednio się zakonserwowała, zabierało się ją do suszenia, najlepiej do ciemnego, przewiewnego pomieszczenia. Stamtąd, po kilku tygodniach przenoszono mięso już pod strzechy lub wieszano na wolnym powietrzu. Tam właśnie trzymano szynkę nawet przez rok. Mięso w tym czasie wysychało “na wiór” i nabierało odpowiedniego aromatu. Dlatego tradycyjny kumpiak naszych pradziadków i prababci pachniał północnymi puszczami i zielonymi łąkami.

http://www.apetycik.pl/teksty.php?tekst=381&kat=38
2012-04-02 06:14 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kozmikus Online
Super Moderator
******
Super Moderators

Liczba postów: 713
Dołączył: 2011 Mar
Reputacja: 65
Post: #2
RE: Polska szynka jak parmeńska substytut pemmikanu?
wolf74, substytutem by było gdyby pemmikan również był w formie suchej, a nie mieszany z tłuszczem.
Poza tym , mięso do pemmikanu nie może być solone. Kolejną istotną różnicą, jest to, że pemmikan wytrzymuje dłużej niż rok.
Jednak z tego co widzę, to kumpiak smakowo bije na głowę pemmikan Wink
Jeżeli będziesz robił tą szynkę, to chętnie poczytam, popatrzę i pokomentuję. Służę natomiast pomocą jeśli chciałbyś robić inne kulinarne wynalazki .

Małopolska | Żywność | Rolnictwo | Narzędzia | Geologia | Energia alternatywna | Budownictwo
2012-04-02 06:34 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
klusownik Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 2012 Mar
Reputacja: 107
Post: #3
RE: Polska szynka jak parmeńska substytut pemmikanu?
hej

Jesli tylko ktos ma warunki i ochote to bardzo polecam suszenie mies.
To bardzo dobra i tania metoda konserwowania, tyle, ze produkt finalny musi byc przechowywany bezwzglednie w suchym miejscu.

My w Lappland suszymy dosc duzo miesa i ryb.
Dla siebie plus dla kotow i psa- uwielbiaja suszone miesa i kregoslupy szczupakow.

Suszone miecho czy ryba sa niezastapione do piwka czy flaszeczki jako przegryzka, no i oczywiscie mozna z tego zrobic doskonaly pemmikan.
To takie nasze "lesne chipsy"- o wiele zdrowsze od sklepowego shitu.

Jako, ze moja polowica nie lubi smaku surowego miesa to przed suszeniem przyprawiam i podwedzam je nieznacznie, ale jak komus pasuje to nie trzeba tego koniecznie robic.

https://lh3.googleusercontent.com/-K5Qzk...250024.JPG

Potem susze je w takiej klatce (o scianach z drobniutkiej siatki) na wolnym powietrzu.

https://lh4.googleusercontent.com/-AwXPH...C_7394.jpg

Produkt finalny, po kilkumiesiecznym suszeniu wyglada dokladnie tak:

https://lh3.googleusercontent.com/-j5cDD...040001.JPG

A tu dla porowniania produkt komercyjny, produkcji "wiekiego brata"
Kiedys dostalem to na pewnej wyprawie od kolegi z US.

https://lh6.googleusercontent.com/-ahumI...040001.JPG

https://lh5.googleusercontent.com/-rhD1N...040002.JPG

Data waznosci tego z USA jest do 2011 i to tez jest powodem mojego rozbawienia bo to mieso jest suche jak wior i do tego pakowane hermetycznie wiec moze lezec u mnie w "skladzie" ile chce. Tym bardziej, ze nasz domowy wyrob wydaje sie byc jednak o niebo od tego smaczniejszy.

Najlepiej do suszenia nadaje sie chude miesko.
Dziczyzna jest wprost idealna - my akurat 90% miesa mamy z dziczyzny wiec wybor jest oczywisty.
Ale z wolowinki i innych mies tez sie da zrobic niezle suszonki

Ale wiecej na ten temat napisze kiedys w poradniku.

Edit Boungler: Koniecznie!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-02 04:10 PM przez Boungler.)
2012-04-02 01:24 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
makpfi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 2011 Jan
Reputacja: 45
Post: #4
RE: Polska szynka jak parmeńska substytut pemmikanu?
Kłusowniku, czekam niecierpliwie na informację co " kłusujesz ", i co z tym robisz dalej.
Bo rozumiem że suszenie to nie jedyna metoda przechowywania jaka stosujesz Wink

I oczywiście o " prawie do posiadania broni palnej " obowiązującym w Szwecji.

"Cywilizacje umierają, gdy kobiety nie chcą rodzić dzieci a mężczyźni walczyć" - Józef Maria Bocheński
Profil na Bio/ Lubelskie-Mazowieckie/CB radio
2012-04-02 10:08 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
WarBlok Online
Stary wyjadacz
*****

Liczba postów: 936
Dołączył: 2011 Oct
Reputacja: 60
Post: #5
RE: Polska szynka jak parmeńska substytut pemmikanu?
Podpisuję się pod Makfim też jestem tego bardzo ciekawy łącznie z fotkami Twojego sprzętu.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ! mo-lone lah-veh! μολὼν λαβέ!
DeGie
Dei solum ad genua procumbam

[Obrazek: sygnatura_dar-2014.gif]
2012-04-03 06:45 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
klusownik Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 2012 Mar
Reputacja: 107
Post: #6
RE: Polska szynka jak parmeńska substytut pemmikanu?
Panowie.

Wszystko dokladnie Wam opisze.
Teraz dodam tylko, ze kraj w ktorym mieszkam ma w tradycji obywatelskie posiadanie broni i tu obywatelowi sie ufa gdy tylko zachowuje sie on zgodnie z przyjetymi spolecznie normami.
Procedury na Polnocy sa uproszczone i jesli nie mialo sie zatargow z prawem i zdalo sie (po szwedzku) egzaminy-to szybko mozna sie stac legalnym posiadaczem broni palnej.
Mi w tym temacie pomagali duzo najblizsi znajomi, ktorych prywatne lasy otaczaja mnie z kazdej strony.
Kwestie polowania roznia sie od polskich dosc istotnie- ale o tym wszystkim w poradniku.
;-)
2012-04-03 08:42 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kozmikus Online
Super Moderator
******
Super Moderators

Liczba postów: 713
Dołączył: 2011 Mar
Reputacja: 65
Post: #7
RE: Polska szynka jak parmeńska substytut pemmikanu?
Przypominam, że to temat o szynce Wink

Małopolska | Żywność | Rolnictwo | Narzędzia | Geologia | Energia alternatywna | Budownictwo
2012-04-03 08:52 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Boungler Offline
Super Moderator
******
Super Moderators

Liczba postów: 2,319
Dołączył: 2010 Oct
Reputacja: 183
Post: #8
RE: Polska szynka jak parmeńska substytut pemmikanu?
OT! - koniec OT!
Wpisy z poza "szynki: do skasowania!

Krzysiek | Lubelskie | Grafika | Informatyka | Mechanika | Elektronika | Film i Reportaż | CB
Boungler kładzie Salomona - bo potrafi stworzyć coś z niczego.
2012-04-03 12:41 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
wolf74 Offline
Rozgląda się
**

Liczba postów: 23
Dołączył: 2012 Apr
Reputacja: 7
Post: #9
RE: Polska szynka jak parmeńska substytut pemmikanu?
Zrobiłem dziś 100 km po okolicy w poszukiwaniu całego udźca blondyny ( dokładnie to chciałem kupić 4 udźce) niestety nawet w ubojniach chcieli mi sprzedać jedynie całe połówki. Tu rodzi się pytanie do kolegów obeznanych z wyrobem wędlin dojrzewających: czy można zamiast całego udźca użyć dużego kawałka szynki ze skórą?
2012-04-03 01:15 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kozmikus Online
Super Moderator
******
Super Moderators

Liczba postów: 713
Dołączył: 2011 Mar
Reputacja: 65
Post: #10
RE: Polska szynka jak parmeńska substytut pemmikanu?
Można. Jedni robią wraz ze skórą, inni tej skóry sie pozbywają. Kwestia odpowiedniego przygotowania.
Polecam dwa linki:
http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-mies...jrzewajace
http://wyrobydomowe.blox.pl/html

Małopolska | Żywność | Rolnictwo | Narzędzia | Geologia | Energia alternatywna | Budownictwo
2012-04-03 04:16 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jak podgrzać żywność bez ognia borekpriv 4 187 2014-03-27 06:28 PM
Ostatni post: Akasz
  Jak wędzić żywność? kurp78 13 3,188 2014-03-09 07:49 PM
Ostatni post: Trojan
  Jak przygotować ryby? dara 17 1,949 2013-11-10 08:23 PM
Ostatni post: darnok
  Jak zrobić orzechówkę? WarBlok 7 2,215 2013-07-22 10:08 PM
Ostatni post: papuas
  Jak zrobić samemu polędwicę dojrzewającą ze schabu borekpriv 11 3,169 2013-07-10 09:48 AM
Ostatni post: Antoś Jones

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów